Voorbereiding borst- of flesvoeding

Tijdens je zwangerschap kun je alvast nadenken of je je baby straks borstvoeding wilt geven of flesvoeding (kunstvoeding). Je hebt nu de tijd om ervaringen van anderen te horen. Je kunt bijvoorbeeld eens aan je moeder of aan een vriendin vragen hoe dat bij haar ging.

Borstvoeding

Moedermelk bevat stoffen die je baby beschermen tegen infecties. Daarom kiezen veel vrouwen voor borstvoeding. Ook ontwikkelen kinderen die borstvoeding krijgen minder allergieën. Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en goed te groeien. Het is het beste om je kind minimaal zes maanden borstvoeding te geven.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding beschermt je baby. Daarnaast heeft borstvoeding nog een aantal voordelen. Je hebt het altijd bij je en het heeft altijd de goede temperatuur. Je kunt natuurlijk op allerlei plekken je kind voeden, maar het beste is een rustige plek. Je kunt de voeding ook afkolven. Zo kan je partner de baby ook eens voeden.

Voor jezelf heeft borstvoeding geven ook voordelen. Het vermindert namelijk het bloedverlies na de bevalling en je raakt gemakkelijker gewicht kwijt.

Flesvoeding

Soms zijn er (medische) redenen waarom je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Misschien slik je medicijnen die in de moedermelk terechtkomen of lukt het gewoon niet om borstvoeding te geven. Kunstvoeding is dan een prima alternatief.

Informatie over borstvoeding

Je voelt je zekerder als je weet hoe borstvoeding werkt en wat je kunt verwachten wanneer je zelf je baby voedt. Daar zijn veel boeken over en je kunt op internet kijken. Soms worden er ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld door verloskundigen of in ziekenhuizen. Daar krijg je heel veel informatie zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het geven van borstvoeding. Je ontmoet daar ook andere aanstaande ouders die in precies dezelfde fase zitten en waar je ideeën mee kunt uitwisselen. Je kunt met je vragen ook terecht bij de vrijwilligersvereniging La Leche League. Deze vereniging kan telefonisch advies geven.

Lactatiekundige

Het kan zijn dat je problemen verwacht met het geven van borstvoeding. Je hebt bijvoorbeeld een slechte ervaring met borstvoeding gehad met een eerder kind. Of je hebt ingetrokken of vlakke tepels. Of je bent zwanger van een meerling. Dan is het verstandig om een consult te vragen bij een lactatiekundige. Ook als je vragen hebt over allergie, kan een diëtiste of lactatiekundige je begeleiden. Op NVLborstvoeding vind je een lactatiekundige bij jou in de buurt. Het is handig om vooraf te kijken of je verzekering deze hulp vergoedt.

Fiona over borstvoeding
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona vertelt in dit filmpje over borstvoeding en flesvoeding.
Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind
Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op