Vaccinaties

Als zwangere vrouw heb je misschien vragen over de veiligheid van verschillende vaccins. Over het algemeen kan bijna elk vaccin zonder problemen worden toegediend bij zwangere vrouwen. Maar er zijn uitzonderingen. Overleg dus altijd met de huisarts of de GGD wanneer je je wilt laten inenten. De 22 wekenprik is speciaal bedoeld voor zwangere vrouwen. Deze prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest.

22 wekenprik

In het Rijksvaccinatieprogramma is het kinkhoestvaccin opgenomen voor zwangere vrouwen. Deze prik heet de 22 wekenprik. Informatie over deze prik krijg je van je verloskundige. Door de vaccinatie vanaf week 22 te halen kan kinkhoest bij je pasgeboren baby worden voorkomen. Het ongeboren kind krijgt namelijk de beschermende antistoffen via de placenta van de moeder. Ook kun je als moeder zelf geen kinkhoest krijgen en het na de geboorte overdragen aan je baby. Je maakt voor deze vaccinatie zelf een afspraak bij de Jeugdgezondheidszorg in jouw gemeente. Kijk voor meer informatie over de 22 wekenprik op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Risico's van levende vaccins

Tijdens de zwangerschap kun je beter geen levende vaccins toegediend krijgen. Een levend vaccin is een verzwakt virus. Hierdoor loopt je kind risico's. Een levend vaccin krijg je onder andere bij inentingen tegen mazelen, rodehond en de bof.

Vaccinaties voor verre reizen

Ga je een verre reis maken? Dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Als je zwanger bent is je afweersysteem zwakker en een infectieziekte kan gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Over het algemeen kan bijna elk vaccin zonder problemen worden toegediend bij zwangere vrouwen. Maar er zijn uitzonderingen, zoals gele koorts, waar alleen een levend vaccin tegen is. Het wordt afgeraden om tijdens je zwangerschap te reizen naar gebieden waar gele koorts voorkomt. Als het noodzakelijk is om naar een gebied te reizen waar gele koorts voorkomt, dan is het toch beter om hier tegen gevaccineerd te worden. De risico's van de ziekte zijn veel groter dan van het vaccin.

Overleg dus altijd met de huisarts of de GGD wanneer je je wilt laten inenten.

Rodehond (rubella)

Ben je als kind gevaccineerd voor rodehond (BMR) of heb je al eens een infectie met het virus doorgemaakt? Dan heb je antistoffen in je lichaam die jou en je ongeboren kind beschermen tegen een infectie met rodehond. Meestal is dit het geval. Als je niet gevaccineerd bent, kun je een bloedonderzoek aanvragen. Als je namelijk geen antistoffen hebt, kan een infectie met rodehond tijdens de zwangerschap bij je baby aangeboren afwijkingen veroorzaken.

Griepprik

Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau. Je verloskundige bespreekt dit ook met je. Als je altijd al een uitnodiging voor de griepprik krijgt, kun je de prik ook gewoon bij de huisarts halen.

De griepprik is voor jou en je ongeboren baby veilig. Ook als je net bevallen bent of borstvoeding geeft is de griepprik veilig. Meer informatie over de griepprik tijdens de zwangerschap lees je op RIVM.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op