Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs en alcohol tijdens de zwangerschap is slecht voor de baby. In deze middelen zitten namelijk giftige stoffen. De gifstoffen kunnen het ongeboren kind ernstig schaden. Omdat je kind zich nog ontwikkelt, hebben genotmiddelen veel meer invloed op je baby dan op jou. Het is dus heel belangrijk om in deze periode gezond te leven.

Risico's van drugsgebruik in de zwangerschap

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Het verhoogt het risico op een miskraam, en kan de ontwikkeling van het kind voor en na de geboorte ernstig schaden. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

Stoppen met verslavende middelen

  • Als je dagelijks GHB of heroïne gebruikt, is het belangrijk dat je onder medische begeleiding stopt. Hetzelfde geldt wanneer je dagelijks veel alcohol drinkt. Je kunt namelijk gevaarlijke ontwenningsverschijnselen krijgen.
  • Met andere middelen kun je zelfstandig proberen te stoppen. Je krijgt hiervan geen afkickverschijnselen. Toch kan het stoppen moeilijk zijn en kun je hulp inschakelen wanneer het je alleen niet lukt. Er zijn verschillende vormen van hulp. Kijk hiervoor op Drugsinfo.nl.

Lukt het je niet om te stoppen met het gebruiken van drugs? Vertel dit dan aan je verloskundige. Het is belangrijk dat zij dit weet. Zij kan je dan goed begeleiden en je helpen om de juiste hulp te vinden.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op