Een eigen mening

Pubers zijn vaak kritisch en afstandelijk, omdat ze bezig zijn met uit te zoeken wat wel en niet bij hen past.

Je kind is het waarschijnlijk vaak niet met je eens en dat is soms lastig. Aan de andere kant is het ook een heel goed teken! Pubers zijn bezig hun eigen persoonlijkheid te ontdekken en te oefenen met het vormen van een eigen mening. Dit helpt hen op weg naar onafhankelijkheid van de zorg van hun ouders. Ze denken veel na over wie ze zijn en wat bij hen past. Daardoor worden ze steeds zelfstandiger.

Een eigen mening stimuleren

Vraag naar de mening van je kind! Het is prima als je puber er anders over denkt dan jij. Toon respect voor die mening. Zo leert je kind dat mensen anders denken en dat iedere mening telt.

Het is belangrijk voor pubers dat hun ouders hen stimuleren bij het vormen van een eigen standpunt. Dat kun je doen door positief, open en vriendelijk te praten over allerlei onderwerpen, zoals wat er in de maatschappij gebeurt, wat je op televisie ziet of in de krant leest, wat je kind beleeft en wat jij bijvoorbeeld allemaal meemaakt op je werk.

Je kind steunen

Als ouders willen dat hun kinderen het altijd met hen eens zijn, is de kans groot dat pubers hen niks meer vertellen. Het is wel goed als ouders bij hun eigen mening blijven. Dat geeft kinderen houvast en steun.

Soms is je kind het eerst helemaal niet met je eens, maar later wel. Je hebt nog steeds veel invloed als ouder, ook al lijkt dat vaak niet zo. Met een puber heb je veel tact, geduld en humor nodig om ruzies te vermijden.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op