Taalachterstand

Kinderen met een te laag taalniveau in het Nederlands kennen te weinig Nederlandse woorden om teksten en lessen op school goed te kunnen volgen. Problemen met taal kunnen leiden tot leerproblemen.

Kopklas

Een kopklas is bedoeld voor leerlingen die aan het eind van de basisschool door een taalachterstand in het Nederlands onder hun niveau presteren. Ze krijgen dan na groep 8 een extra jaar basisonderwijs met heel veel Nederlands. Daarna kunnen ze een betere start maken in het voortgezet onderwijs.

Leerlingen die bijvoorbeeld een havoniveau hebben, maar de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, kunnen na de kopklas alsnog naar de havo. Misschien is dit iets voor jouw kind? Je kunt met de school bespreken of deze mogelijkheid er is en of die zinvol is voor je kind.

Taalachterstand op de middelbare school

Op middelbare scholen kunnen leerlingen die niet goed Nederlands spreken vaak extra taalles krijgen. Als je kind pas in Nederland is, heeft de school misschien wel een opvangklas. Je kind leert dan eerst veel Nederlands. Scholen krijgen extra geld om leerlingen die geen of weinig Nederlands spreken, te begeleiden. Vraag op school wat er mogelijk is.

Wat kun je zelf doen?

  • Als het nodig is, kun je je kind speciale cursussen laten volgen, zoals schrijfvaardigheidslessen of spreekvaardigheidslessen.
  • Verder is huiswerkbegeleiding mogelijk met extra aandacht voor de Nederlandse taal.
  • Je kind kan ook zelf meer oefenen door boeken te lezen, bijvoorbeeld uit de bibliotheek.
  • Ook naar Nederlandse films kijken kan helpen.
  • Stimuleer verder contact met leeftijdsgenoten en anderen die goed Nederlands spreken.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op