Ontwikkelingsachterstand

Niet alle kinderen komen gezond ter wereld. Sommige kinderen hebben aangeboren lichamelijke problemen of worden geboren met een genetische afwijking, zoals het downsyndroom.

Onderzoek

Misschien was het meteen na de geboorte van je kind duidelijk dat het zich anders ontwikkelde. Misschien was er eerst onderzoek nodig door een arts of door de Jeugdgezondheidszorg. Soms merk je pas na maanden of jaren dat jouw kind zich anders ontwikkelt. Bijvoorbeeld wanneer je kind niet gaat praten of zich anders gedraagt dan andere kinderen.

Mijn kind is anders

Als je kind een ontwikkelingsvertraging heeft, is het misschien anders dan andere kinderen. Je kind heeft bijvoorbeeld een spraak- en taalachterstand, kan minder goed nieuwe dingen aanleren of heeft veel zorg nodig. Deze zorg is vaak een behoorlijke belasting voor het gehele gezin.

Financiële ondersteuning

Mogelijk zijn thuis aanpassingen of andere hulpmiddelen nodig die geld kosten. Bij jonge kinderen kan Integrale Vroeghulp je hierbij ondersteunen. Vraag hiernaar bij de jeugdgezondheidszorg. Soms zijn er mogelijkheden voor het persoonsgebonden budget (pgb). Op Regelhulp.nl vind je meer informatie over het pgb.

Naar school

Als je kind straks oud genoeg is om naar school te gaan, lukt het misschien niet om regulier onderwijs te volgen. Soms is het beter voor het kind om naar een speciale opvang of naar het speciaal onderwijs te gaan. Hier krijgen de kinderen meer aandacht en kunnen ze in hun eigen tempo en op hun eigen niveau zich ontwikkelen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op