Ideeën met en voor brussen

Er is allerlei informatie voor brussen te vinden. Bijvoorbeeld manieren voor brussen om elkaar te ontmoeten en samen leuke dingen te doen. Er is natuurlijk ook hulp beschikbaar wanneer er meer ondersteuning nodig is.

Samen informatie zoeken

Op het internet is er van alles voor brussen te vinden. Het Emma Kinderziekenhuis heeft Opkoersonline.nl, een ondersteuningsprogramma voor brussen van chronisch of ernstig zieke kinderen. De afleveringen van de tv-serie 'Bikkels' - over jonge mantelzorgers - zijn ook online te vinden.

Boeken lezen

Wanneer je kind wil weten hoe het voor andere broers en zussen is, is er het 'Broers en zussenboek' van Anjet van Dijken. De negen hoofdstukken kun je zelf ook gebruiken om met je kind te praten. 'Broers en zussen: hoe is het voor jou?' van Esther-Clair Sasabone is een nieuw boek vol interviews en foto's. Of 'Weet jij hoe het is om anders te zijn?' van Ellen Sabin, een doe-boek voor kinderen vanaf 7 jaar. Voor (jong)volwassenen is er bijvoorbeeld 'Groene appels en zusterknuffels' van Leen Poppe en anderen. Een fijn boek om voor het slapen gaan samen even te praten is de slaapklets-serie van Michal Janssen. Wil jij zelf meer over dit onderwerp lezen? Dan is 'Broers en zussen van speciale en gewone kinderen' van Frits de Boer een goed handboek.

Praatgroepen en cursussen

Er zijn verschillende organisaties die praatgroepen en cursussen voor brussen organiseren. Brussen kunnen zich hier ontspannen en leuke dingen doen. Maar ook elkaar ontmoeten, hun ervaringen delen en meer leren over de handicap of ziekte van hun broer of zus. Je kunt bij de jeugdgezondheidszorg of op de website van jouw gemeente terecht voor meer informatie.

Vakanties en uitjes

Voor brussen worden ook speciale vakanties en uitjes georganiseerd. Zo organiseert FunCare4Kids.nl fundagen voor brussen van zes tot zestien jaar. Vereniging Ymca.nl organiseert vakanties voor brussen van acht tot veertien jaar. Er zijn ook allerlei vakantieparken en campings speciaal voor zorgintensieve gezinnen, waar brussen elkaar kunnen ontmoeten.

Een op een ondersteuning

Soms vinden kinderen het niet fijn om in een groep hun ervaringen te delen. Of hebben ze net iets meer ondersteuning nodig. Een psycholoog of (kinder-)therapeut kan je kind helpen door samen over de ervaringen te praten en het een plekje te geven. Ook voor volwassen brussen kan het fijn zijn om met een professional over ervaringen te praten. De huisarts kan je hierover meer informatie geven en zorgen voor een doorverwijzing.

Informatie voor professionals

Soms is het nodig om professionals rondom jouw kind meer kennis en informatie te geven over het brus-zijn. Denk bijvoorbeeld aan de leerkracht, een mentor op school of de sportcoach. Vertel hen over je zorgintensieve kind en hoe dit van invloed kan zijn op jouw andere kinderen. Je kunt ze wijzen op de 'Quickscan naar de ondersteuningsbehoefte van zorgintensieve gezinnen' op NJi.nl. Ook het online zoeken van 'siblings' in combinatie met een bepaalde diagnose (bijvoorbeeld Down, autisme of ADHD), levert veel informatie op.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op