Jonge ouders

Als je al op jonge leeftijd moeder of vader wordt, kan dat een bewuste keuze zijn. Het kan ook zijn dat het niet helemaal de bedoeling was, maar je er toch voor hebt gekozen om de baby te houden. Hoe dan ook kom je als jonge ouder voor bijzondere uitdagingen te staan.

Werk en studie combineren met een kind

Het is lastig om het ouderschap te combineren met je werk of studie. Zeker wanneer je er alleen voor staat. In Nederland zijn veel hulporganisaties die je kunnen informeren en helpen bij de zorg en opvoeding van je kind. Kijk hiervoor op Fiom.nl.

Zelfstandig wonen

Als je zelfstandig wilt gaan wonen, kun je misschien urgentie aanvragen. Een urgentieverklaring krijg je niet zomaar en de regelingen kunnen per gemeente verschillen. Kijk daarom voor meer informatie op de website van de gemeente. Wanneer je een woning hebt, kun je via Belastingdienst.nl huurtoeslag aanvragen. Misschien maak je ook kans op toeslagen of tegemoetkomingen.

Samenlevingsvormen

Misschien ga je samen met je vriend of vriendin voor jullie kind zorgen. Dan is het goed om ook eens na te denken over de verschillende juridische samenlevingsvormen die er zijn. Denk hier van tevoren goed over na en neem geen overhaaste beslissingen omdat anderen dat van je verwachten. Trouwen kan later ook nog wel.

Erkenning van het kind

Wanneer jullie niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben met elkaar, dan moet de vader het kind erkennen bij de gemeente. Hij heeft hiervoor toestemming nodig van de moeder. Een man hoeft overigens niet de biologische vader te zijn van het kind om het kind toch te erkennen.

Tienermoeder of tienervader

Je bent niet de enige die heel jong moeder of vader wordt. Hopelijk kun je als aanstaande vader en moeder bij elkaar terecht voor steun en gaan jullie samen naar de controles en naar een cursus. Alle informatie over zwangerschap en ouderschap op deze site is ook voor jou bedoeld, maar daarbij loop je misschien ook nog tegen specifiekere zaken en problemen aan. Je hebt bijvoorbeeld moeite met een omgeving die je veroordeelt. Of je loopt tegen het probleem aan dat je nog niet zelfstandig woont .Of dat je weinig of geen steun van je partner krijgt.

Waar kun je als tienerouder informatie vinden?

Gelukkig hoef je niet alles alleen uit te zoeken. Vraag de verloskundige naar speciale cursussen of contactgroepen voor tienerouders. Het is leuk om contact te zoeken met andere tienerouders. Sommige steden hebben een centrum voor jonge ouders.

Op Fiom.nl vind je veel informatie en steun voor jonge ouders.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op