Incest

Misbruikt worden door een eigen ouder of naaste familielid is voor de meeste kinderen traumatisch. De dader is immers iemand die dicht bij je kind staat. Je kind voelt zich daardoor onveilig, machteloos en bang. Het beschadigt het zelfbeeld van je kind. Ook als je kind ouder wordt, kan het hier last van blijven houden. Maar deze gevolgen zijn niet altijd te zien of te merken.

Trouw aan eigen ouders

Kinderen zijn trouw aan hun eigen ouders. Ook als ze door hun eigen vader of moeder misbruikt worden. Daarom vinden ze het moeilijk om het te vertellen. Ze schamen zich ervoor of denken dat het hun eigen schuld is.

Let op de signalen van seksueel misbruik

Bij alle ongewenste seksuele handelingen, dus ook incest, gaat het om seksueel misbruik. Als je denkt dat je kind misbruikt wordt, let dan op een aantal signalen.

Seks met iemand jonger dan 16 jaar (ontucht) is verboden in Nederland. Ook wanneer een jongere vrijwillig seks heeft met een volwassene is het ontucht. Is je kind seksueel misbruikt, dan kun je daar aangifte van doen.

Misbruikt door partner of familielid

Als je kind misbruikt is door je eigen partner, of door een broer of opa, schrik je natuurlijk. Er gaat van alles door je heen. Hoe ga je hiermee om?

Misschien is het beter om eerst iemand anders in vertrouwen te nemen, zoals een vriendin, je buurvrouw of de huisarts. Dan kun je erover praten. Of bel voor advies (anoniem) met Veilig Thuis: 0800-2000.

Zorg dat je kind veilig is

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind veilig is. Daar moet je echt alles voor doen. Zoek hulp via je eigen huisarts of via Veilig Thuis: 0800-2000.

Je eigen huisarts en Veilig Thuis verwijzen je eventueel door naar gespecialiseerde hulp, zoals een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ) waar je kind hulp en begeleiding krijgt bij het verwerken van wat er gebeurd is.

Aangifte doen bij incest en seksueel misbruik

Seksueel misbruik (ontucht) is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dat is extra moeilijk, omdat je dan aangifte doet tegen je eigen partner, broer of vader. Doe het daarom alleen als jij en je kind er zelf klaar voor zijn. Kijk op Politie.nl voor meer informatie.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op