Schorsing en verwijdering

Een school of universiteit kan besluiten om studenten die zich misdragen te schorsen. Het gaat hierbij om eenmalige, ernstige misdragingen of om herhaald ongewenst gedrag. Elke onderwijsinstelling gaat hier anders mee om en daarom is het verstandig om de schoolgids hierover te raadplegen.

Kan je kind geschorst worden?

Een schorsing zal niet zomaar gebeuren. Er moet een goede aanleiding zijn en er zullen waarschuwingen en gesprekken aan voorafgaan. Wanneer je kind zich (herhaaldelijk) misdraagt, zal de school met hem of haar praten en een waarschuwing geven. Wanneer je kind het gedrag niet verbetert, kan het geschorst worden. De ernst van de misdragingen is bepalend voor de duur van de schorsing.

Procedure bij schorsing

De onderwijsinstelling stelt de student schriftelijk op de hoogte van de schorsing. Het moet duidelijk zijn waarom je kind geschorst wordt en waar je eventueel bezwaar kunt indienen. De duur van de schorsing hangt uiteraard af van de ernst van de misdragingen, maar ook van het reglement van de onderwijsinstelling. Maakt een jongere het erg bont, dan kan de instelling overwegen hem of haar definitief weg te sturen.

Wordt je kind van school gestuurd?

Zowel voor de ouders als voor de onderwijsinstelling zelf is het van belang om te voorkomen dat een student van school gestuurd wordt. De onderwijsinstelling zal je kind daarom altijd op tijd waarschuwen als het zich te vaak misdraagt.

  • Als het goed is, bespreken ze met je kind wat het ongewenste gedrag veroorzaakt en hoe je kind dat kan oplossen.
  • Daarnaast bespreken ze de gevolgen van het ongewenste gedrag.
  • Als het gedrag ondanks alle maatregelen niet verbetert, kan de school of universiteit besluiten om je kind definitief weg te sturen.

Procedure van school sturen

Wanneer de onderwijsinstelling besluit om je kind definitief weg te sturen, moeten ze een schriftelijke mededeling doen van de reden achter deze beslissing. In deze brief moet de instelling ook duidelijk vermelden hoe je bezwaar kunt maken tegen het besluit. In de praktijk komt een definitieve verwijdering weinig voor.

Lees meer over schorsing op Oudersenonderwijs.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op