Pil

Met de pil voorkom je een zwangerschap, maar geen soa's. Het is beter om de pil in combinatie met het condoom te gebruiken. Zo is je kind dubbel beschermd.

Welk type pil?

De pil is er alleen voor meiden. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Daarom kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.info overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.

Hoe slik je de pil?

Je dochter slikt elke dag een pil, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip. Aan het einde van de strip moet ze meestal een week geen pil slikken. Dat heet 'de stopweek'. In die week wordt ze ongesteld. Ze blijft dan beschermd tegen een zwangerschap.

Werking van de pil

De pil beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa's. In de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat:

  • er geen eicellen rijp worden;
  • er een slijmprop komt bij de uitgang van de baarmoeder. Die slijmprop is taai en dik. Daardoor kunnen er moeilijk zaadcellen doorheen.
  • het slijmvlies van de baarmoeder anders wordt, waardoor een vruchtje niet in de baarmoeder blijft zitten.

Tips voor goed gebruik

Je dochter kan het best de pil iedere dag op hetzelfde moment slikken. Help haar hierbij. Als geheugensteuntje kan ze bijvoorbeeld de pil op het nachtkastje leggen of naast haar tandenborstel.

Als je dochter gaat logeren of op vakantie gaat, herinner haar er dan aan om de pil mee te nemen en hem iedere dag op hetzelfde moment in te nemen

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op