Maagdenvlies en maagdelijkheid

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het kan gekarteld zijn of geribbeld, en stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje. Een maagd is iemand die nog nooit seks met iemand anders heeft gehad.

Bloeden

Bij seksuele gemeenschap kan een meisje een beetje bloeden, maar dat hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer te gebeuren. Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Als maagd het huwelijk in

In sommige samenlevingen is maagdelijkheid heel belangrijk. Een meisje moet daar als maagd trouwen. Het bloeden tijdens de eerste gemeenschap als gevolg van het scheuren van het maagdenvlies, ziet men daar als bewijs voor haar maagdelijkheid. Dit klopt niet. Het maagdenvlies en maagdelijkheid hebben eigenlijk niks met elkaar te maken.

Soms gebeurt het dat een meisje geen maagd meer is als ze wil trouwen. Het komt voor dat haar familie dan niets meer met haar te maken wil hebben. Vroeger was het ook in Nederland de norm dat een meisje geen seks mocht hebben voor ze trouwde. Tegenwoordig vinden de meeste mensen seks voor het huwelijk niet erg.

De eerste keer

Bij de eerste keer zijn jongeren vaak niet ontspannen en wat onhandig. Dan is de kans dat het meisje bloedt wel groter. Als ze ontspannen is en haar lichaam er klaar voor is (dan heeft ze een vochtige vagina), bloedt ze meestal niet. Een vrouw kan bij een tweede of volgende keer ook bloeden, bijvoorbeeld als ze gespannen of angstig is, als haar vagina niet vochtig genoeg is, als het randje wat stug is, of als haar sekspartner te ruw is of geen geduld heeft.

Meer informatie

Informatie over seksualiteit, maagdelijkheid, maagdenvlies en maagdenvliesherstel is onder andere te lezen op de website Sense.info. Voor advies kun je samen met je dochter ook terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niets aan derden vertellen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op