GHB

GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in plastic buisjes van 5 ml. GHB bestaat ook in poedervorm. Wat de werking is van GHB hangt natuurlijk af van hoeveel er gebruikt wordt. Maar ook kan het kan per persoon verschillen. Dit hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van de gebruiker, eerdere ervaringen met het middel en individuele gevoeligheid. Hoe iemand zich voelt en waar en met wie gebruikt wordt speelt ook een rol waardoor het effect per keer kan verschillen. GHB geeft een ontspannen gevoel. Het gevoel wordt vergeleken met het effect van alcohol.

Risico's van GHB

  • Bewustzijnsverlies (out gaan). Bij hoge doseringen is er kans op bewusteloos raken. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel als hij buiten bewustzijn is.
  • Grenzen vervagen. Door het gebruik van hoge doseringen GHB kunnen grenzen vervagen, waardoor de gebruiker soms dingen doet die hij eigenlijk niet wil.
  • Kwetsbaarheid, Als iemand bewusteloos is geraakt door GHB is hij afhankelijk van de mensen om zich heen. Het is dan te hopen dat zij weten wat ze moeten doen en geen gekke dingen uithalen zoals gênante foto's maken van je.
  • Afhankelijkheid. Regelmatig GHB-gebruik leidt snel tot afhankelijkheid. Bij stoppen na dagelijks gebruik treden ontwenningsverschijnselen als trillingen en slapeloosheid op.
  • Hersenschade. Er zijn aanwijzingen dat langdurig GHB-gebruik tot hersenschade kan leiden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het herhaaldelijk bewusteloos raken. Dit zou verklaren waarom sommige gebruikers last hebben van geheugenproblemen, leerproblemen en concentratieproblemen.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op