Kijkwijzer en Pegi

Vind je het lastig om in te schatten of een bepaalde film of game wel geschikt is voor jouw kind? Er bestaan hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Zo heb je bijvoorbeeld Kijkwijzer voor films en tv, en Pegi voor games.

Kijkwijzer

Op Kijkwijzer.nl vind je de leeftijdsaanduidingen voor alle tv-programma's en films. Kijkwijzer maakt gebruik van verschillende labels: alle leeftijden (AL), 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Daarnaast zijn er ook pictogrammen die laten zien waarom een film niet geschikt is voor een bepaalde leeftijd. Bijvoorbeeld omdat er geweld, seks of drugs in voorkomen. Je kunt de labels vinden op de website van Kijkwijzer.nl.

Pegi

Op Pegi.info kun je de leeftijdsaanduidingen vinden voor games. Pegi maakt gebruik van andere leeftijden dan Kijkwijzer, namelijk: 3 jaar, 7 jaar, 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Ook Pegi gebruikt pictogrammen om te laten zien waarom een game niet geschikt is voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Kijk op Pegi.info om te kijken of een game geschikt is voor jouw kind.

Wat zeggen deze leeftijden?

De leeftijden die Kijkwijzer en Pegi aangeven zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het betekent dat het zien van een film of het spelen van een game onder de aangegeven leeftijd risico's kan geven. Het hoeft dus niet altijd schadelijk te zijn, maar het kan wel. Pas wel heel erg op met 18+-games. Deze games zijn echt gemaakt voor volwassenen. De kans is groot dat het spelen van de game schadelijk is voor de ontwikkeling van je kind.

Het kind zelf en de omgeving

De aangegeven leeftijd gaat alleen over de inhoud van de game of film. De labels houden geen rekening met het kind zelf. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld meer te beïnvloeden dan andere kinderen. Ook houden de labels geen rekening met de omgeving. Het helpt bijvoorbeeld als jij als ouder altijd aanwezig bent als je kind gamet. Praat over wat je kind ziet. Games of films kunnen dan minder schadelijk zijn dan wanneer je dit niet doet.

Je hebt helaas niet altijd zicht op wat je kind buiten de deur allemaal speelt en ziet. Je kunt er wel over praten met de ouders van vriendjes. Wat vinden zij ervan? Waarom staan zij sommige dingen wel of niet toe?

Vertrouw op je gevoel

Bij het goedkeuren van films en games is het ook belangrijk om op je eigen gevoel te vertrouwen. Jij kent je kind het best en jij weet wat het wel of niet aankan. Zorg in elk geval dat je weet wat je kind speelt of ziet en praat er samen over.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op