Wiegendood

In Nederland komt wiegendood gelukkig niet vaak meer voor. Het is wel belangrijk om de juiste maatregelen te nemen, zodat de kans op wiegendood zo klein mogelijk is.

Veilig babybed

Je kunt de veiligheid van je kind verbeteren door het babybed op de juiste manier op te maken. Gebruik een babyslaapzak. Dan krijgt je kind het niet te warm en kan hij altijd vrij ademen. Je kunt ook een deken en een laken gebruiken. Maak het bed dan kort op en leg je kind met de voeten tegen het voeteneind van het bed. Stop het beddengoed stevig in. Gebruik tot de leeftijd van twee jaar geen dekbed, want dat is veel te warm voor je kind.

Laat je kind niet bij jou in bed slapen. Deskundigen adviseren om het bed van je baby naast je eigen bed te zetten. Dat wordt rooming-in genoemd. Dit is prettig en veilig.

Leg je baby op zijn rug in bed

De manier waarop je je kind in bed legt, kan het risico op wiegendood verkleinen. Je kunt hem het best op zijn rug in bed leggen, en niet op zijn zij of buik.

De buikligging kun je wel oefenen als je baby wakker is. Dat is goed voor de motoriek.

Leg geen kussens en knuffels in bed

Je kunt beter geen kussens en knuffels in het bed leggen. Je baby kan in ademnood komen door met zijn gezicht tegen kussens, knuffels of andere zachte materialen aan te liggen.

Zorg voor de juiste temperatuur in de kamer

Een goede temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden. Een te hoge temperatuur kan het risico op wiegendood vergroten. Wil je controleren of je slapende kind het niet te warm heeft? Voel dan aan de achterkant van de nek van je baby. Als dit prettig aanvoelt, dan is dit de goede temperatuur voor je kind.

Natuurlijk bestaan er verschillen in temperatuur tussen de zomer- en de wintermaanden. Dit is niet zo erg, maar houd de temperatuur van je kind en de slaapkamer wel goed in de gaten.

Voorkom meeroken

Roken is voor niemand gezond, maar voor baby's is het extra slecht als er iemand rookt in hun omgeving. Meeroken kan het risico op wiegendood namelijk vergroten.

Alarmapparaten

Alarmapparaten of matjes die wiegendood kunnen voorkomen bestaan helaas niet. Ook al maken fabrikanten er reclame voor. Het risico kan zelfs groter zijn, als ouders denken dat hun kind met zo'n matje veilig op de buik kan slapen. Denk je dat het nodig is om een vorm van controle te hebben, bespreek dat dan met de Jeugdgezondheidszorg.

Meer weten over wiegendood?

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op de website van VeiligheidNL. Doe de slaaptest en bekijk deze korte video:

De 4 van Veilig Slapen
In deze video legt VeiligheidNL uit hoe je baby veilig slaapt.

Ouders van wiegendoodkinderen vinden veel steun op de website van de Stichting Wiegedood.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 – 799 909 of neem online contact op